Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /customers/e/8/b/joeriwens.be/httpd.www/wp-content/themes/myriad/lib/classes/menu-walker.php on line 45 Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/e/8/b/joeriwens.be/httpd.www/wp-content/themes/myriad/lib/classes/menu-walker.php on line 87 Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/e/8/b/joeriwens.be/httpd.www/wp-content/themes/myriad/lib/classes/menu-walker.php on line 87 Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /customers/e/8/b/joeriwens.be/httpd.www/wp-content/themes/myriad/lib/classes/menu-walker.php on line 87 Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /customers/e/8/b/joeriwens.be/httpd.www/wp-content/themes/myriad/lib/classes/menu-walker.php on line 87 Interview verschenen in “De Stem”

Interview verschenen in “De Stem”

interview verschenen in “De Stem”

Joeri Wens en Sam Putseys. Een ongewoon muzikaal duo. Een grote leraar met oorbellen en een kleine leerling met een baard. Sam is een jongen met het syndroom van Down. Joeri is percussionist. Samen musiceren ze op hun unieke manier, al 15 jaar lang. Joeri werkte als opvoeder op Iona, een antroposofische zorgvoorziening voor volwassenen met een matig tot ernstig mentale beperking, in Kessel. Hij woonde er ook, boven de biologische bakkerij. In zijn vrije tijd speelde hij urenlang Afrikaanse & Latijns-Amerikaanse percussie, op trommen en conga’s. De pleegouders van Sam kwamen vaak brood kopen in de bakkerij, en hoorden Joeri trommelen. Ondertussen zijn we 15 jaar verder en blijven Sam en Joeri elkaar inspireren.
Hoe verliepen die lessen?
In het begin verliepen de lessen redelijk moeizaam, Sam praat bijna niet en eenvoudige ritmes naspelen lukte ook niet. Zijn motoriek is anders, Sam is veel geblokter, hij heeft tamelijk dikke vingers en zijn geheugen is beperkt. Maar na enkele weken merkte ik dat Sam ritmes en technieken oppikte die ik bv. een maand eerder had proberen aan te leren. Lessen met vertraging als het ware. We zijn meer en meer gaan improviseren en breidden ons instrumentarium uit met potten, pannen, balonnen, piepbeestjes. We maakten composities met “protjes” waar Sam een grootmeester in is. Iedere week hadden we ons eigen privéconcert, met applaus uiteraard.
En dan volgden er ook concerten
Het heeft enkele jaren geduurd, vooral omdat ik daar niet gerust in was. Samshuwi is voor mij zeer waardevol en ik dacht dat mensen ons duo als een rariteit gingen bekijken. Nu vind ik dat niet meer erg, misschien zijn we wel een rariteit. Als ik nu lees wat sommige jongeren schrijven na schoolconcerten ben ik zeer blij dat we Samshuwi kunnen tonen aan een ruimer publiek. Ik merk dat de kijk op een “gehandicapte” meer genuanceerd wordt. Sommige jongeren zijn verbaasd dat Sam een echte, goeie muzikant is.
Ons eerste concert was trouwens onmiddellijk een jubileumconcert. We verjaren allebei begin november en dat weekend werden we samen 50 jaar. Inmiddels 8 jaar geleden. Op ons eerste concert waren uiteraard veel vrienden en hun hartverwarmende reacties hebben er ons toe aangezet ook openbare concerten te
spelen. Enkele van die vrienden die ons eerste concert zagen komen vaak weer kijken en ze blijken telkens weer verrast. Ik ook trouwens.
Minder gebonden door patronen
Wie is dan de meester, en wie is de leerling?
Joeri zegt: “Sam is mijn collega-muzikant en mijn vriend, maar hij is evengoed mijn leraar. Zijn benadering van muziek & ritme is helemaal anders dan de mijne. Hij speelt veel intuïtiever en is minder gebonden door patronen. Als muzikant heb ik geleerd om rekening te houden met een aantal muzikale wetmatigheden. Bij de repetities en concerten gooit Sam die wetten voor een deel overboord. Dat is voor mij als beroepsmuzikant fantastisch om te ervaren. Mijn improvisaties zijn rijker geworden door samen te spelen met Sam. We inspireren elkaar. Soms vragen mensen me of ik een muziektherapeut ben. Maar als je al van muziektherapie zou spreken, dan is het een therapie die in 2 richtingen werkt. Ik heb van Sam minstens evenveel geleerd, als muzikant én als mens.
Hoe verloopt een concert?
Het enige dat vastligt is de volgorde. We komen op in het duister, met lampjes op onze hoofden. We zorgen voor een indrukwekkende ouverture met gongs en cymbalen. Daarna speelt Sam solo op piano, op zijn eigen unieke manier. Sam kent geen noten of harmonieën. Maar de manier waarop hij achter de toetsen zit, is prachtig. Soms speelt hij lang, soms speelt hij kort. Dat hangt van zijn dag af. Sam is nooit zenuwachtig. Ik soms wel. We komen hand in hand op. Als ik de rust van Sam voel, dan verdwijnt mijn nervositeit. De fijnste concerten zijn wanneer er onmiddellijk reactie komt uit het publiek, vaak zijn er kinderen die niet stil zijn of zitten. Ik vind dat fantastisch en Sam reageert daar zeer muzikaal op. Na de piano spelen we een improvisatie op geïmproviseerde instrumenten: potten, electriciteitsbuizen, balonnen, water, slaapmuziekjes, we gebruiken zelfs een kookwekker. Uiteindelijk komen we bij instrumenten die ons het meest dierbaar zijn. Sam speelt balafoon, de Afrikaanse marimba en ik speel tombak en daf, 2 Iraanse instrumenten.
Sam was mijn eerste leerling. Ondertussen geef ik les op scholen en aan groepen. Maar mijn band met Sam is me nog steeds dierbaar”. Waar de naam vandaan komt? Joeri glimlacht. “Sam kan niet zo goed praten. En Joeri wordt dan SHUWI
Hoe ziet u Samshuwi verder evolueren?
Wij hopen natuurlijk veel concerten te kunnen blijven spelen en mensen te kunnen inspireren. Ik hoop een samenwerking te kunnen starten met 2 gelijkaardige individuen. Het liefst dansers die op een zelfde manier werken. Als iemand zich geroepen voelt mag die mij zeker contacteren.
Ik merk nog steeds dat ons samenspel evolueert, die evolutie is een beetje zoals onze concerten. Soms schrijf ik in een aankondiging wel eens, Samshuwi is een concert waarvan de muzikanten enkel het begin kennen.
Het was Sam zijn droom om een negerboer te worden met een lange baard. Neger betekent voor Sam een muzikant, hij werkt als boer op Iona en heeft nu een korte baard, wat mooier is. Mijn droom was trouwen met een rosse vrouw. Onze dromen zijn uitgekomen.